Jak rozpoznać dobrą włoską restaurację?

kuchnia włoskaKażdy bywalec lokali gastronomicznych wie, że w Polsce restauracje da się podzielić z grubsza na cztery kategorie: „kuchnia polska” (łamane na „domowe obiady”), „kuchnia chińska”, „kuchnia włoska” i „kebab”. Zasadniczo jednak są to tylko hasła reklamowe, a w lokalach tych można trafić na zadziwiające hybrydy kulinarne, np. pizzę z kebabem lub ziemniakami. Nie należy dowierzać szyldom i dekoracjom. Po czym zatem poznać, że lokal, do którego wstąpiliśmy, to rzeczywiście restauracja włoska?

Przede wszystkim po zapachu. Kuchnia włoska stosuje wiele aromatycznych przypraw: bazylię, czosnek, oregano, rozmaryn, ochoczo też wykorzystuje pomidory we wszelkich odmianach. Własny nos powinien doprowadzić nas do miejsca, gdzie można zjeść prawdziwą pizzę, lasagne lub ravioli. Po drugie: oczywiście należy zajrzeć do menu. Dania włoskie są lekkie, ale zarazem sycące, toteż zwykle podaje się je pojedynczo. Jedna porcja spaghetti, jedno risotto, jedna lasagne. Stanowczo nie należy spodziewać się „zestawów obiadowych”. W naprawdę dobrych włoskich restauracjach oferuje się czasem prostą przekąskę przed daniem głównym, np. chleb maczany w oliwie.

Polecamy włoską kuchnie: Restauracje Kraków Da Pietro!

Po trzecie: oszczędność składników, przewaga ryżu i makaronu, mięso w niewielkich ilościach, często zastępowane przez owoce morza. Stanowczo nie powinniśmy natrafić na kotleta schabowego w karcie dań. Na sosy do spaghetti składają się trzy-cztery produkty, podobnie prawdziwa pizza nie ugina się pod ciężarem dodatków. Po czwarte wreszcie: napoje. Włoskie posiłki tradycyjnie uzupełnia się piciem wina; w restauracji należy spodziewać się dużego wyboru tego trunku.

Dodaj komentarz